3 Tips Om Je In Te Leven In Anderen

Gevoelens zijn erg lastig. Mensen zijn vaak onvoorspelbaar en het is lastig om te doorgronden wat ze daadwerkelijk voelen en daarbij een idee te schetsen. Gelukkig is dat heel normaal en met deze drie korte tips begin je op de juiste manier.

1 – Bekijk het vanuit het perspectief van de ander. Probeer je eigen mening en belevenis van het moment opzij te zetten en objectief te kijken naar hoe een ander iets ervaren heeft. Iedereen ervaart emoties op een andere manier. Horrorfilms zijn een goed voorbeeld. Sommige mensen beginnen te lachen als er een schrikmoment komt, terwijl anderen juist heel passief worden, in elkaar krimpen en gillen. Al deze mensen zagen precies hetzelfde maar hadden een totaal andere ervaring van het moment. Probeer dat te onthouden als mensen je vertellen over wat zij van een moment vonden. 

2 – Vraag wat de ander zou doen. Het antwoord op deze vraag kan je heel veel vertellen over hoe een ander denkt. Het ‘vecht-of-vlucht’ principe is dat mensen in situaties of op het gevaar af gaan, of er juist van weg rennen. Als je een ‘vlucht’ antwoord herkent zal een latere actie misschien logischer voorkomen dan eerder. Je begrijpt nu immers beter wat ze dachten.

3 – Oefen op jezelf! Om je in te leven in anderen, moet je eerst begrijpen waarom je zelf bepaalde dingen doet. Denk aan momenten (óók die ongemakkelijke herinneringen van vroeger) en bedenkt hoe je daar kwam en waarom je een bepaalde beslissing nam. Probeer hierin eerlijk te blijven en jezelf niet een betere waarheid voor te spiegelen. Van dingen die we achteraf als ‘stom’ zouden bestempelen worden we alleen maar beter in het voorkomen van dat soort momenten in de toekomst. Door dit stukje inzicht is het ook makkelijker om dit principe bij anderen uit te voeren. 

Bron: empathisch vermogen

Reacties zijn gesloten.